השמדת חיידקים במפעלי מזון – החכמים שידעו להפוך את הכישלון לסיפור הצלחה

השמדת חיידקים במפעלי מזון – החכמים שידעו להפוך את הכישלון לסיפור הצלחה

כיום ישנה מודעות גבוהה מאוד לבריאות במגוון רחב של תחומים ובתחום המזון בפרט. משך זמן הקניות של מוצרי המזון אורך כפול מבעבר כי אנו עוצרים וקוראים את כל מרכיביו של המוצר טרם קנייתו. כיצד כל אחד מהם משפיע על הגוף שלנו? האם מתאים לסוג הדם והאם אנו מעוניינים להכניס אותו הביתה לילדינו ולשאר משפחתנו? 

משרד הבריאות קבע כי, החל מ-1 בינואר 2020, יכנסו תקנות סימון המזון המזיק לתוקף, שבהן יחויבו היצרנים לסמן במדבקה אדומה בחזית האריזה מוצרים המכילים כמות גבוהה של שומן, סוכר ונתרן.

השאלה היא, מדוע אנו רצים לחנויות הטבע האורגניות ובודקים כל מוצר בכדי לשמור על בריאותינו- ובמקביל איננו מודעים וחשופים באופן גלוי לחומרים בהם המפעלים עושים שימוש בכדי לשמור על סטריליות המזון בעת הייצור? ומה ההשפעה של חומרי החיטוי הללו על בני אדם?

כאשר אנו מסתכלים על הצד של בעלי מפעלי המזון, מהירות התגובה ואסטרטגית התקשורת למדיה הן שתי המפתחות העיקריים בהתמודדות מוצלחת עם קריאה של החזרת מוצר למפעל , Recall. 

קלין ביט לעומת זאת, מסתכלת על האינטרס של הצרכן והיצרן כאחד ומראה כיצד ניתן לחטא ולשמור על סטריליות עם החומרים האיכותיים ביותר שלא יפגעו בבריאות של אף אחד מהצדדים. 

קלין ביט פותחת את דלתות מפעלי המזון וחושפת בפניכם את מגוון חומרי החיטוי הנפוצים והשכיחים בהם מפעלי המזון עושים שימוש לחיטוי משטחים

במאמר הקודם עסקנו בחיידקים הנפוצים ביותר בצלחת שלכם וההשפעות שלהם על הבריאות שלנו. 

חברות מפסידות המון כסף ומשאבים ברגע שהן צריכות להחזיר מוצר פגום למפעל. המשאבים שהן צריכות להשקיע בנזק התדמיתי או במניעה של הידיעה לתקשורת הם עצומים. החל מבדיקת שרשרת הייצור והאספקה, תקשור הידיעה למשווקות, למפיצים ובמקרים מסויימים גם ליח"צ בכדי להעביר תגובה הולמת לתקשורת ולמדיה. 

עידן הפייסבוק והאינסטגרם מקשה מאוד על בלימת דליפה של הידיעה החוצה התקשורת כבר לא צריכה לעבוד כל כך קשה כדי לעלות על מחדל או זיהום באחד מהמפעלים. מספיק שאחד העובדים שולח הודעת וואטס-אפ עם סרטון לקרוב משפחה ומשם זה מתפשט כמו אש בשדה קוצים. בהתחשב בעובדה הזו, עבודת מניעת הזיהומים צריכה לעמוד בראש סדר העדיפויות של בעלי המפעלים. 

כל זאת,  בכדי לשמור בראש ובראשונה על בריאות הציבור ולמנוע נזק תדמיתי שיוביל לירידה ברווחים ולעוד נזקים בלתי הפיכים העלולים להפיל חברות שלמות. 

הפתוגניים השכיחים ביותר בתעשיית המזון

  • הסלמונלה ה- Salmonella
  • הקמפילובקטר- Campylobacter
  • ה-ליסטריה- Listeria
  • פסאודומונס-  Pseudomonas
  • אי. קולי- E. coliEscherichia coli
  • אנטרובקטר- ESBL

 

עמידות

האתגר המשמעותי ביותר העומד לנגד המפעלים, הוא עמידות ההולכת וגדלה של החיידקים. משנה לשנה חומרי החיטוי אינם יעילים כפי שהיו בעבר. החיידקים מפתחים מוטציה שעמידה לאותם חומרי חיטוי ולכן אין ברירה אלא "לשכלל" את החומרים, להעלות את כמות הכימיקלים בכדי שהחיידק לא יתפתח על המזון טרם יציאתו מהמפעל. בידוד וספירה של החיידקים האירוביים, כמו גם ספירת עובשים ושמרים, מהווה אתגר על מבקרי איכות המזון במפעלים. עליהם לוודא כי המזון עומד בתקנים המחמירים ביותר בכדי למנוע הרעלת מזון ולספק את המוצר הנקי והבטוח ביותר לצרכן. 

מודעות הציבור

במקביל לאתגר העמידות – כפי שהזכרנו קודם לכן, מודעות הציבור לפן הבריאותי בתחום המזון הולכת ועולה מיום ליום. זה לא סוד שבעלי המפעלים צריכים לדאוג שלקוחותיהם יהיו מרוצים בכדי להצליח ולמכור כמה שיותר. האתגר של הקפדה על סטריליזציה במפעל עם חומרי חיטוי חיידקים ועמידה בתקן של בריאות , הוא מאוד קשה וכמעט בלתי אפשרי. 

חיטוי בתי עסק

חומרי החיטוי הנפוצים 

כלור- חומר החיטוי הנפוץ והמוכר ביותר הוא חומר חיטוי עם כלור. הכלור היטב מוכר לכולנו עוד מילדותינו בימי הקיץ בבריכות. יעילות הכלור גבוהה כיוון שמשמידה חיידקים ברמה גבוהה. אבל, ויש פה אבל גדול, לכלור חסרונות רבים ובניהם, הכלור יוצר פעולה ותרכובת כאשר הוא בא במגע עם מזון. התרכובות הללו עלולות להיות מסרטנות. חיסרון נוסף של הכלור הוא העובדה שפתוגניים יכולים לפתח לו עמידות ולכן, יש להעלות את הריכוז משימוש אחד לשני, מה שעלול לפגוע במזון ובצרכן. 

אמוניום רבעוני- הינו חומר נגיש מבחינת המחיר ולכן השימוש בו יחסית נפוץ. עם זאת, נמצא כגורם לפגיעה בעיניים בעת התזת החומר ולכאבי ראש וסחרחורות- לכן, נפסל בחלק מתעשיית הבריאות אך, עדיין בשימוש נרחב בתעשיית המזון. יעילותו נמוכה יחסית כיוון שלא עובד טוב בסביבה של סבון וחומרים אורגניים.  

אלכוהול- ידוע מאז ומעולם שאלכוהול יעיל בחיטוי בכל דבר. בין אם מדובר במשטחים מזוהמים או בפצעים פתוחים. עם זאת החומר יקר ומתנדף במהירות ולכן פחות יעיל לטווח הארוך. 

מי חמצן- ריכוז גבוה של מי חמצן עלול לגרום לקורוזיה במשטחים, בנוסף זמן האוורור שלו גבוה ולכן, יעכב את החזרה לשגרה- פקטור שעלול לגרור עלויות גבוהות נוספות ונזק תדמיתי של המפעל בתקשורת. 

*חשוב לציין כי, תהליך התאמת חומרי החיטוי ושיטות הניקוי למשטחים או למזון, הוא חשוב מאוד. ישנם מספר משתנים שיש להבין ולקחת בחשבון ולכן אין להכליל על שיטת חיטוי בתי עסק אחת כטובה יותר או פחות עבור מטרות שונות. 

זמן חיטוי משטחים

הזמן הוא אתגר גדול מאוד בכל הנוגע להתמודדות ומניעה של זיהומים בפס הייצור. המשאבים שנוקטים בהם בכדי למנוע זיהומים לוקחים הרבה מאוד זמן- אם זה בבדיקות, בביקורות ובהקפדה בסטנדרט גבוה בכל הנוגע לאכיפת כללי הגיינה וסטריליזציה. 

הזמן הופך למשאב יקר יותר ברגע שהתגלה זיהום בפס הייצור ויש להגיב במהירות כדי לחזור לעבודה שגרתית בהקדם. יעילות 

הפיתרון

הפיתרון לאתגר עמידות החיידקים ושמירה על בריאות הציבור טמון בחומרי חיטוי והשמדת חיידקים שמקורם מהטבע. היתרון המשמעותי הוא שהחיידקים לא מפתחים עמידות (בניגוד לחומרי חיטוי אחרים). 

ישנה עדיפות מובהקת לשימוש בחומרי חיטוי והשמדת חיידקים בטכנולוגיה ירוקה ללא חומרי חיטוי מזיקים וללא שאריות (רק מים וחמצן) במזון. חומרים המכילים חומר פעיל בריכוז נמוך עם מי חמצן בריכוז של 7.8%. ולכן חומרים אלו, הם הדור הבא של חומרי החיטוי והשמדת החיידקים. 

מעבר לחומרים תמיד יש לקחת בחשבון את הפקטור של הזמן. כמה זמן נמשך תהליך החיטוי וההשמדה של החיידקים וכמה זמן לאחר מכן ניתן לחזור לייצור שגרתי וסטרילי?

בטכנולוגיה הירוקה בשיטת היינון הבינארי הכוללת מים וחמצן בלבד, ניתן לחזור לשגרה כבר למחרת החיטוי. 

לחיטוי וטיהור יעיל של זיהומים ובקטריות עמידים לאנטיביוטיקה חברת קלין ביט-  Clean Bit  פתרונות סביבתיים לחיטוי וטיהור, עומדת לרשותכם. 

מערכת  ™SteraMist  מבית TOMI היא מערכת חיטוי לפתוגנים המשמידה את תאי החיידקים ושאר סוגי הפתוגנים. ™SteraMist  פותחה כטכנולוגיה של הצבא האמריקאי ע"י DARPA למלחמה במתקפת האנתרקס בשנות ה-2000, שוחררה לשוק הפרטי בארה"ב בשנים האחרונות והגיעה גם לישראל.
לטכנולוגיה של חברת קלין ביט-  Clean Bit  הוכחת יעילות לחיטוי בדרגת log6  ומעלה כנגד פתוגנים (וירוסים, עובשים וחיידקים עמידים). 

התווית K של הEPA לטיפול בנבגי קלוסטרידיום, היא הכלי המומלץ ביותר על ידי הCDC (Centers for Disease Control and Prevention) לטיפול בשמרים אלימים ועמידים. 

הטכנולוגיה של קלין ביט יעילה ביותר בחיטוי והפחתת ספירות שמרים ועובש של פתוגן הקנדידה אוריס-  Candida auris  ושאר חיידקי העל 

שיטת החיטוי מבוססת על עיקרון היינון הבינארי (BIT) מבוססת על מי חמצן בריכוז 7.8%, ידידותית לסביבה ומותאמת לציוד רפואי, טכנולוגי וסוגים רבים של חומרים. החיטוי הינו קל לתפעול, פשוט ומהיר מאוד, שאינו גורם לקורוזיה , מותאם לחללים סגורים, משטחים ומקומות לא נגישים.

חיטוי וטיהור מבנים

 

  • חיטוי בתי חולים – חיטוי חללים בבתי חולים במוסדות רפואיים
  • חיטוי בתעשיית המזון- חיטוי משטחים
  • חיטוי בית אבות
  • חיטוי בתי עסק
  • חיטוי משרדים
  • תחבורה ציבורית
  • היי טק וחדרים נקיים
  • מעבדות מחקר
  • חיטוי בתי עסק
  • חיטוי וניקוי תעלות מיזוג אוויר
  • בתי מגורים ובניינים מסחריים
  • מתקני חינוך וגני ילדים
  • השבה ביולוגית
  • ציוד ומתקני ספורט ואתלטיקה

חברת קלין ביט-  Clean Bit , המפיצה הבלעדית בארץ של הטכנולוגיה.  

בשנת 2018 קיבלה הטכנולוגיה רישום של FDA  

בשנת 2019  קיבלה הטכנולוגיה אישור אמ"ר של משרד הבריאות הישראלי.

לטכנולוגיה של קלין ביט ישנם אישורי EPA וממשרד הבריאות הקנדי לעבודה במפעלי מזון ,פסי ייצור ובתי אריזה. 

Call Now Button
WhatsApp chat